3 Katogeri Pelaburan Emas Yang Mesti Anda Ketahui.

Bagaimana nak bermula? Ini merupakan soalan yang sering ditanyakan oleh Pelabur Emas ‘Baru’.

Perkara yang anda sendiri perlu tentukan apakah tujuan beli emas tersebut, samaada anda mahu jadikan Emas sebagai:

 1. Simpanan (Pelindung Nilai) ‘Gold Saver’ 
 2. Menjana Keuntungan Dengan Beli dan Jual Emas ‘Gold Investor’ , atau
 3. Berbisnes Emas ‘Gold Trader’

one gold dinar
Ketiga² tujuan di atas perlukan ILMU  & MINDSET berbeza:.-

1. PENYIMPAN EMAS  ‘ GOLD SAVER’

Matlamat ‘Gold Saver’ ialah untuk menyimpan Wangnya dalam bentuk Emas. Dia tidak kisah samaada harga Emas naik atau turun yang penting baginya ialah Gram Emasnya bertambah setiap bulan.  Kalau ada lebihan Wang seperti dapat Bonus, Overtime, Duit GST, dia akan tukarkan Wang tersebut kepada EMAS.  Baginya lebih baik simpan dalam bentuk emas.  Kalau tidak macam2 idea akan timbul nak beli ‘handphone’ baru lah, TV baru, nak pergi ‘Holiday’ dan macam2 lagi.

one gold dinar

Gambar : ‘Gold Bar’ dari 5g hingga 1kg Anda Boleh Miliki Sekarang

Penyimpan Emas ‘Gold Saver’ sangat jatuh hati dengan emas. Dalam mindanya ingin tambahkan aset emas dengan beli, simpan & akan ‘gunakan’ apabila benar2 diperlukan.

‘Gold Saver’ percaya :

 • Untuk elakkan dari kebocoron wang dan elakkan duit habis, cepat2 tukarkan Wang kepada Emas.
 • Sebagai penyelamat akan kejatuhan Nilai Mata Wang bila berlakunya pergolakkan politik dan ekonomi.
 • Menyimpan Emas untuk jangkamasa panjang untuk keperluan seperti pelajaran universiti anak2, membeli rumah, mengerjakan haji dan lain2.
 • Jadikan sebagai Modal Pusingan untuk perniagaan anda.

Penyimpan emas akan cuba elakkan untuk jual emas yang dikumpulkan selama ini. Jika benar2 terdesak memerlukan wang, penyimpan emas akan buat pajakan.  Sekarang ini sudah ada Pajak – Gadai Islam  ‘Ar-Rahnu’ di Singapura, Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam. 

Penyimpan emas mempunyai displin tinggi untuk sentiasa menyimpan emas sekurang-kurangnya 1gm setiap bulan dan mempunyai ‘Target’ sehingga simpanan sebanyak 1kg emas. 

Public Gold merupakan satu-satunya syarikat emas di Singapura, Malaysia, Indonesia dan *Brunei Darussalam yang menyediakan kemudahan untuk anda mulakan tabungan emas dengan serendah 1gm emas setiap bulan.  Jika anda ingin menjadi Penyimpan Emas bijak jadikan titik permulaan untuk menabung dan menyimpan Emas serendah 1gm atau lebih setiap bulan.

Penyimpan Emas sentiasa ‘Happy’ samaada harga Emas Tinggi atau Rendah. Baginya jika harga emas naik tinggi, dia ‘happy’ sebab Nilai Aset Emas yang dimiliki semakin bernilai dan jika harga emas rendah dia tetap ‘Happy’ sebab boleh tambah Aset Emas lebih banyak lagi, akhir sekali dia terpaksa menjadi KAYA kerana hartanya sentiasa bertambah.

1g-1mth-E

Jika anda ingin mulakan Tabungan Emas hari ini – Buka Akaun GAP sekarang ! Klik Sini

GAP-Button

2. PELABUR EMAS  ‘GOLD INVESTOR’

Berbeza pula minda seorang Pelabur Emas -‘Gold Investor’ dia ingin mendapatkan keuntungan daripada aktiviti jual-beli emas dalam jangkamasa ‘sederhana’ dan ‘panjang’.  Pelabur Emas tak peduli berapa banyak kepingan atau GRAM Emas yang dimiliki, baginya yang penting Beli Emas ketika harga rendah dan Jual ketika harga tinggi ‘BUY LOW’, ‘SELL HIGH’. Asalkan dapat keuntungan dan WANGnya bertambah.

Ciri-ciri Pelabur Emas ‘Gold Investor’:

 • Dia mengejar pulangan, dia menganggap emas sebagai pelaburan yang dapat menjana keuntungan seperti membeli ‘share’, hartanah, unit amanah, bond dan lain-lain.
 • Dia melihat peratus kenaikan harga emas dalam jangkamasa tertentu seperti 6 bulan, 1 tahun atau lebih.  Sebagai misalan dia target 25% kenaikan untuk menjual emas yang dibeli ketika harga rendah.

Pelabur emas mesti tahu membaca ‘Carta’ harga Emas dan mesti menpunyai ilmu ‘Technical Analysis dan Fundanmental Analysis :

 • Gold Technical Analysis  
 • Gold Fundamental Analysis

One Gold Dinar

Gambar : ‘Gold Technical Analysis’ Mesti Difahami Oleh Pelabur Emas Untuk Meraih Keuntungan

Terdapat kursus ‘Charting’ yang boleh anda ikuti untuk mahirkan diri tentang naik turun harga emas dan bilakah masa yang sesuai untuk beli dan jual emas.

Banyak faktor2 lain yang menyebabkan harga emas naik atau turun yang perlu anda ketahui.  Jadi seorang ‘Gold Investor’ perlukan banyak ILMU EMAS dan sentiasa peka tentang perkembangan Suasana Politik Dunia dan Ekonomi.  

JIka anda berminat untuk Buka Akaun untuk Trading Emas.  Sila hantarkan keterangan berikut ke Email saya : d_emas04@yahoo.com

Nama (seperti dalam IC)
Email , Negara dan Bahasa

Open-an-account

3. PENIAGA EMAS  ‘GOLD TRADER’

‘Gold Trader – adalah yang paling untung sebab dia lebih mudah bertambah GRAM Emas & dalam masa yang sama dia boleh bertambah WANG.  Harga Emas sentiasa naik dan turun. ‘Trader atau Dealer Emas’  tetap untung sebab dapat insentif bila beli Emas dan Jual Emas.

Di Public Gold – Gold Dealer tidak perlu ada kedai emas tetapi menjalankan perniagaan emas samaada dalam talian secara ‘on-line’ atau bertemu kawan2 yang berminat untuk jadi ‘Gold Saver’ atau ‘Gold Investor’.

Peniaga Emas – Gold Trader bukan sahaja sebagai penyimpan ‘Gold Saver’, tetapi secara tak langsung dia juga boleh jadi ‘Gold Investor’.

Dengan ‘Share’ ilmu Emas pun ‘Gold Trader ‘ mendapat untung.  Baginya ilmu dan kefahaman tentang Emas amat diperlukan oleh semua Penyimpan dan Pelabur Emas.  

Kongsi Ilmu Emas dapat membina hubungan baik antara semua orang yang minat dalam simpanan dan pelaburan Emas dan  secara tak langsung menjadi rakan Kongsi Niaga.

WhatsApp Image 2017-04-05 at 9.19.18 PM


GAMBAR : Seminar Emas di Singapura

Kalau inginkan GRAM EMAS  bertambah dalam masa yang sama WANG pun bertambah.  Carilah posisi terbaik ANDA?  Anda boleh pilih sendiri samada ingin jadi

 1. ‘Gold Saver’
 2. ‘Gold Investor’ 
 3. ‘Gold Trader’

Nota Penting – Ingin tahu kelebihan menjadi Gold Dealer di Public Gold, boleh Download e-book ini 10 Kelebihan Utama Menjadi Gold Dealer Public Gold

10 Kelebihan Dealer 1

Bagi yang berminat ingin tahu tentang Pelaburan Emas, kami sering adakan Seminar Emas setiap Minggu anda boleh ikuti Seminar Emas PERCUMA samaada di Singapura, Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam. Klik Link ini Jadual Seminar Emas.

Inginkan bimbingan Ilmu Emas seterusnya ‘Follow Facebook Saya’ Klik Nama di bawah ini:

Mohd Suliman Bin Hafid (PG027857)
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 / +60 166825003

Jika anda rasa artikel ini bermanfaat untuk keluarga dan rakan-rakan, harap dapat di ‘share’ dengan klik link bawah ini.  Terima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *