Apa Persamaan Akaun GAP Dengan Akaun  CPF?

Antara program yang sangat baik untuk anda menabung emas ialah dengan membuka akaun emas GAP.

GAP – Gold Accumulation Program telah lama saya jadikan sebagai dana simpanan EMAS, sama seperti dana simpanan WANG  CPF – ‘Central Provident Fund’.

Saya percaya jika pemerintah Singapura tidak ‘mewajibkan’ mereka yang bekerja dipotong sebahagian dari gaji mereka untuk dimasukkan ke dalam Dana Wang CPF, bila tiba hari tua nanti (65 tahun) ramai yang tidak mempunyai Dana Persaraan.

Dari tinjauan yang dibuat Majoriti rakyat Singapura tidak mempunyai rancangan kewangan untuk bersara, takut merancang ke depan dan memerlukan lebih daripada apa yang mereka menganggarkan untuk bersara. Klik sini untuk bacaan artikel seterusnya.

retirement

Jika wang CPF boleh dijadikan sebagai Dana Persaraan ‘Retirement Fund’, sebenarnya GAP juga boleh dijadikan sebagai Dana yang sama.

Oleh sebab-sebab di atas saya telah ‘mewajibkan’ sebahagian dari pendapatan, disimpan dalam bentuk emas melalui Program Tabungan Emas – GAP.  Saya menyimpan secara konsisten walaupun sedikit 1gm atau $100.  Saya percaya jika kita paksa diri menyimpan setiap bulan akhirnya akan menjadi tabiat baik untuk terus menabung dalam emas.

Kalau mengikut pakar kewangan kita mesti ada satu simpanan yang dinamakan “forgotten saving”. Saya percaya akaun emas GAP sangat sesuai dijadikan sebagai simpanan yang dilupakan. Simpan dan lupa. Tidak tahu berapa amaun semasa, tahu-tahu, tabungan sudah banyak apabila dikemas  kini.

Apa Perbezaan Akaun GAP Dengan Akaun  CPF?

5 perkara penting yang perlu anda ketahui ialah:

  • Wang CPF disimpan dalam bentuk WANG sementara GAP disimpan dalam bentuk EMAS.
  • Wang CPF dipotong secara tetap sebahagian dari gaji anda setiap bulan oleh majikan, Akaun emas GAP – anda yang displinkan diri untuk disimpan setiap bulan secara tetap.
  • Untuk keluarkan wang CPF memerlukan syarat-syarat tertentu dan tidak boleh dikeluarkan sesuka hati sementara  Akaun emas GAP boleh dicairkan dan dikeluarkan bila-bila masa.
  • Wang CPF dikeluarkan dalam bentuk Wang tunai sementara Akaun Emas GAP boleh dicairkan dalam bentuk Wang tunai dan ditukar dalam bentuk emas fizikal (Gold Bar dan Dinar Emas)
  • Nilai wang semakin lama semakin rendah sementara nilai emas akan meningkat dalam jangkamasa panjang.

Semoga penerangan di atas memberi manfaat untuk anda mulakan tabungan emas dengan membuka akaun emas GAP.

Jika anda ingin mulakan simpanan emas, boleh buat perjanjian dengan hubungi saya nama di bawah ini. Terima kasih.

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Semoga sharing di atas bermanfaat dan harap dapat kongsikan bersama famili dan rakan2 kita dengan klik butang di bawah ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *