Mana Pilihan Anda? Nak Tambah EMAS atau WANG ??

emas-duit

Gambar : Simpan Emas atau Simpan Wang

Ramai yang belum faham mana lebih baik Nak Simpan Emas Banyak2 atau Simpan Wang Banyak2. Apa kelebihan menabung Emas dari Wang? Mari kita lihat berbandingannya.

Wang yang disimpan di Bank mendapat ‘Interest Rate’ yang sangat rendah setiap tahun, berbanding dengan Inflasi (kenaikan harga barangan dan perkhidmatan).  Walaupun anda rasa jumlah wang bertambah di bank tetapi sebenarnya ia berkurangan kerana kuasa belinya setiap tahun terus turun akibat dari Inflasi.

Apa itu Inflasi?

Bahasa paling “mudah” Inflasi bermakna barang Naik Harga.  Cuba lihat berapa harga makanan Mee Rebus sekarang? Agak-agak dalam masa satu atau dua tahun dari sekarang berapa pula harganya? Yang pasti harganya tentu akan naik dan bukan itu sahaja harga Minyak Makan, Beras, Gula, Tepung, Minyak Petrol, khidmat Gunting Rambut dan banyak lagi barang2 dan perkhidmatan akan naik harga.

Kalau dulu wang $10 dollar Singapura boleh beli banyak barang sekarang wang $10 dollar dapat barang ciput aje (Lihat Rajah Bawah)  Dalam erti kata lain nilai wang kita semakin merosot.inflation_image_2

Gambar : Kesan Dari Inflasi – Nilai  Mata Wang Merosot

Ya betul.  Nilai wang kita makin lama semakin merosot. bebanding dengan Emas, tidak terpengaruh dengan inflasi dan harga Emas akan terus naik dalam jangkamasa panjang.

one gold dinar

Gambar : 10 Tahun Kenaikan Harga Emas (2006 – 2016)

Rajah atas menunjukkan harga emas naik dalam masa 10 tahun dari harga Low 605.10/oz kepada High 1900.30/oz  ia itu kenaikan sebanyak 314% Salah satu sebab mengapa menyimpan Emas lebih baik dari Wang .

Siapakah Penyimpan Emas ?

  1. Orang2 Kaya dan Faham Tentang Emas
  2. Semua Bank Seluruh Dunia
  3. Semua Negara di Dunia

gold-reserve

Gambar : 20 Negara Teratas Yang Mempuyai ‘Reserves’ Emas Terbesar

Tidak dapat dinafikan bahawa Pelabur2 Kaya yang faham akan Emas akan menjadikan emas sebahagian dari simpanannya. Setiap Negara di dunia ini mempunyai ‘reserves’ simpanan Emas sama juga seperti Bank di Seluruh Dunia salah satu portfio investment Bank adalah Emas.

Persoalannya sekarang, samaada anda Nak tambah Simpanan Emas atau simpanan Wang? Terserah pada Anda. Saya percaya dari fakta di atas anda dapat membuat keputusan yang bijak.  Jika Negara, Bank dan Pelabur2 kaya menyimpan emas kenapa anda tidak ?

Ingin lebih faham tentang kenapa anda perlu simpan emas sekarang? Sila Download e-book PERCUMA ” Five (5) minutes Gold Presentation

Terima kasih kerana sudi membaca!  Ingin bimbingan Ilmu Emas hubungi saya atau Klik Nama Saya untuk ‘Add as a Friend’ :

Mohd Suliman Bin Hafid- (PG027857)
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 / +60 166825003

Untuk Bacaan Seterusnya Klik ini >>> http://www.OneGoldDinar.com

Jika maklumat ini bermanfaat harap di ‘share’ pada Rakan2 kita.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *