Posisi Pelabur Emas Yang Mesti Anda Ketahui.

Bagaimana nak mulakan pelaburan emas? Ini merupakan soalan yang sering ditanya oleh Pelabur Emas ‘Baru’.

Hari ini saya nak share 3 golongan pelaburan emas, apa bezanya antara ‘Gold Saver’, ‘Gold Investor’ dan ‘Gold Dealer’.

 1. Penyimpan Emas – Simpanan untuk pelindung nilai mata wang (Gold Saver)
 2. Pelabur Emas – Untuk menjana keuntungan ‘Buy Low – Sell High’  (Gold Investor) 
 3. Berbisnes Emas (Gold Dealer ) – Menjana ‘Passive Income’

Saver-Investor-Dealer1Ketiga² tujuan di atas mempunyai ILMU  & MINDSET berbeza:

1. Penyimpan Emas  (Gold Saver).

Matlamat ‘Gold Saver’ ialah untuk menyimpan wangnya dalam bentuk Emas. Dia tidak berapa kisah samaada harga Emas naik atau turun, yang penting baginya ialah Gram Emasnya bertambah setiap bulan.  Penyimpan emas mempunyai matlamat jangka pendek dan panjang.

Kalau ada lebihan wang seperti dapat duit Bonus, Overtime, Duit GST, dia akan tukarkan wang tersebut kepada EMAS. Baginya lebih baik dan selamat wang disimpan dalam bentuk emas.  Fitrah dan emosi manusia, kalah dengan wang kertas, selagi ia berbentuk mata wang macam2 idea dan keinginan akan timbul seperti nak beli ‘handphone’ yang lebih canggih, Smart TV lebih besar, tukar ‘sport rim’ lebih cantik dan macam2 lagi.

Dinar123

Gambar : Dinar – 1/2 Dinar hingga 10 Dinar

‘Gold Saver’ sangat jatuh hati dengan emas. Dalam mindanya ingin tambahkan aset emas dengan beli, simpan & akan ‘gunakan’ apabila benar2 diperlukan.

‘Gold Saver’ percaya :

 • Untuk elakkan dari kebocoron wang dan elakkan duit habis, cepat2 tukarkan wang kepada emas.
 • Sebagai penyelamat akan kejatuhan nilai mata wang bila berlakunya pergolakkan politik dan ekonomi.
 • Menyimpan emas untuk jangka masa panjang untuk keperluan seperti pelajaran universiti anak2, membeli rumah lain, mengerjakan haji dan lain2.
 • Jadikan sebagai modal pusingan untuk perniagaan.

Penyimpan emas akan cuba elakkan untuk jual emas yang dikumpulkan selama ini. Jika benar2 terdesak memerlukan wang, penyimpan emas akan buat pajakan emasnya.  Sekarang ini sudah ada Pajak – Gadai Islam  ‘Ar-Rahnu’ di Singapura, Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam. 

Penyimpan emas mempunyai displin tinggi untuk sentiasa menyimpan emas sekurang-kurangnya 1gm setiap bulan dan mempunyai ‘Target’ sehingga simpanan sebanyak 1kg emas. 

Public Gold merupakan satu-satunya syarikat emas di Singapura, Malaysia, Indonesia dan *Brunei Darussalam yang menyediakan kemudahan untuk anda mulakan tabungan emas dengan serendah 1gm emas setiap bulan.  

Jika anda ingin menjadi Penyimpan Emas bijak, jadikan titik permulaan untuk menabung dan menyimpan Emas serendah 1gm setiap bulan.

Gold Accumulation Program

Penyimpan Emas sentiasa ‘tersenyum’ samaada harga Emas naik Tinggi atau Rendah. Baginya jika harga emas naik tinggi, dia ‘senyum lebar’ sebab nilai Aset Emas yang dimiliki semakin bernilai dan jika harga emas rendah dia tetap ‘senyum lebar’ sebab boleh tambah Aset Emas lebih banyak lagi, akhir sekali Penyimpan Emas terpaksa menjadi KAYA kerana hartanya sentiasa bertambah.

Merubah-hidup

Nak mulakan Tabungan Emas hari ini – Buka Akaun GAP sekarang!!! Klik Sini

GAP-Button

2. Pelabur Emas (Gold Investor)

Berbeza pula minda seorang Pelabur Emas – ‘Gold Investor’ dia ingin mendapatkan keuntungan daripada aktiviti jual-beli emas ‘Trading’ dalam jangka masa ‘sederhana’ dan ‘panjang’.  

Pelabur Emas tak peduli berapa banyak kepingan atau GRAM Emas yang dimiliki, baginya yang penting beli emas ketika harga rendah dan jual ketika harga tinggi ‘Buy low – Sell high’. Asalkan dapat keuntungan dan wangnya bertambah.

Ciri-ciri Pelabur Emas ‘Gold Investor’

 • Dia mengejar pulangan, dia menganggap emas sebagai pelaburan yang dapat menjana keuntungan seperti membeli ‘share’, hartanah, unit amanah, bond dan lain-lain.
 • Dia melihat peratus kenaikan harga emas dalam jangka masa tertentu seperti 3 bulan, 6 bulan dan 1 tahun.  Sebagai misalan dia target 25% kenaikan untuk menjual emas yang dibeli ketika harga rendah.

Pelabur emas mesti tahu membaca ‘Carta’ harga Emas dan mesti mempunyai ilmu ‘Technical Analysis dan Fundanmental Analysis’ :

 • Gold Technical Analysis  
 • Gold Fundamental Analysis

One Gold Dinar

Gambar : ‘Gold Technical Analysis’ Mesti Difahami Oleh Setiap Pelabur Emas.

Terdapat kursus ‘Charting’ yang boleh anda ikuti untuk mahirkan diri tentang naik turun harga emas dan bilakah masa yang sesuai untuk beli dan jual emas.

Banyak faktor2 lain yang menyebabkan harga emas naik atau turun yang perlu anda ketahui.  Jadi seorang ‘Gold Investor’ perlukan sentiasa peka tentang perkembangan suasana Politik Dunia dan Ekonomi.

Jika anda ingin tahu apakah strategi untuk menjadi Pelabur Emas anda boleh hubungi saya untuk penerangan selanjutnya. 

3. Peniaga Emas  (Gold Dealer)

‘Gold Dealer’ – adalah yang paling untung sebab dia lebih mudah bertambah GRAM emas & dalam masa yang sama dia boleh bertambah WANG.  Harga emas akan sentiasa naik dan turun. Dalam apa pun keadaan harga emas ‘Gold Dealer’ tetap mendapat keuntungan sebab ‘Gold Dealer’ dapat insentif bila beli Emas dan Jual Emas.

Di Public Gold – ‘Gold Dealer’ tidak perlu ada kedai emas tetapi menjalankan perniagaan emas samaada dalam talian secara ‘on-line’ atau bertemu kawan2 yang berminat untuk jadi ‘Gold Saver’ atau ‘Gold Investor’.

‘Gold Dealer’ bukan sahaja sebagai penyimpan emas (Gold Saver), tetapi secara tak langsung dia juga boleh jadi pelabur emas (Gold Investor).

Dengan ‘Share’ ilmu emas pun ‘Gold Dealer ‘ mendapat untung.  Baginya ilmu dan kefahaman tentang Emas amat diperlukan oleh semua Penyimpan dan Pelabur Emas.  

Kongsi Ilmu Emas dapat membina hubungan baik antara semua orang yang minat dalam simpanan dan pelaburan Emas dan  secara tak langsung menjadi rakan Kongsi Niaga.

WhatsApp Image 2017-04-05 at 9.19.18 PM

GAMBAR : Seminar Emas di Singapura

Kalau inginkan GRAM EMAS  bertambah dalam masa yang sama WANG pun bertambah ‘GOLD DEALER’ adalah posisi terbaik untuk anda.

Bagi yang berminat ingin tahu tentang Pelaburan Emas, kami sering adakan Seminar Emas setiap bulan, anda boleh ikuti Seminar Emas PERCUMA samaada di Singapura, Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam. Klik Link ini Jadual Seminar Emas.

Jika anda perlukan bantuan dan bimbingan Pelaburan Emas Follow Facebook Page dengan Klik Nama saya di bawah ini:

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Jika anda rasa artikel ini bermanfaat untuk keluarga dan rakan-rakan, harap dapat di ‘share’ dengan klik link bawah ini.  Terima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *