3 Proses Menuju Kekayaan

Di dalam buku “The Richest Man in Babylon” ada menerangkan 3 hal yang perlu anda lakukan untuk kesejahteraan kehidupan:

 • Ketahui Cara Menambahkan Kewangan
 • Simpan 10% Dari Pendapatan Anda
 • Gandakan Simpanan Anda

The Richest Man in Babylon

Satu cara untuk memperolehi kewangan adalah dengan bekerja atau berniaga. Sering kali apabila kita dapat gaji kita akan belanjakan wang tersebut.  Buku itu juga menerangkan bahawa sebahagian daripada gaji atau pendapatan yang kita dapat adalah milik kita. Dalam hal ini kita harus tahu merancang perbelanjaan kita secara bijak. Berikut adalah langkah2 yang perlu kita lakukan.

1 – Simpan 10% Dari Pendapatan

Proses pertama untuk membina kekayaan ialah bermula dengan menyimpan.  Dari buku-buku yang saya pernah baca ramai pakar2 kewangan yang menyarankan supaya kita menyimpan 10% dari pendapatan setiap kali dapat gaji atau hasil perniagaan.  Hampir semua pakar kewangan berpendapat inilah langkah pertama yang perlu kita lakukan sebagai jalan menuju kekayaan. Malahan ada juga yang menyarankan supaya simpan lebih dari 10% agar cepat kita capai target pertama iaitu sebagai dana kecemasan 6 bulan.

Semakin besar potongan yang kita buat adalah lebih baik.  Menyimpan perlu ada disiplin dan paksa diri.

Bagi saya sebagai penyimpan emas, target pertama setelah ada dana simpanan 6 bulan saya akan tukarkan kepada 100 gram emas fizikal sebagai simpanan individu.  Cara lain yang boleh kita lakukan adalah dengan terus menukarkan 10% tersebut kepada emas. Akaun emas GAP merupakan cara terbaik untuk tukarkan simpanan kita kepada emas.

Dana kecemasan tersebut akan digunakan semasa kecemasaan contoh bila kita dibuang kerja, berlaku kecelakaan yang tidak diingini dan lain2.

Lain2 simpanan boleh dibahagikan seperti berikut:

 • Simpanan Dana Persaraan
 • Untuk Majlis Perkahwinan
 • Pelajaran ke Universiti anak2
 • Kegunaan Hari Raya dan banyak lagi

2 – Pelaburan Emas Fizikal

Proses kedua untuk menuju kekayaan adalah dengan ‘diversify’ pelaburan anda. Pelaburan emas itu sendiri mempunyai berbagai dan boleh dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu emas fizikal dan emas bukan fizikal.  Selain dari emas anda juga boleh pelajari tentang pelaburan fizikal perak yang juga mempunyai pontesi yang tinggi.

Kelebihan kepada pelaburan emas ialah:

 1. Pelabur tidak memerlukan pengurus dana untuk menambah belian atau menjual stok
 2. Aset simpanan tetap stabil walaupun keadaan politik dan ekonomi tidak stabil
 3. Boleh di Ar-Rahnu pajak jika memerlukan wang.
 4. Harga emas tidak terikut dengan kenaikan inflasi.
 5. Tidak dikenakan cukai.

Sebelum menceburi pelaburan instrumen yang lain, anda hendaklah menimba ilmu pelaburan tersebut terlebih dahulu sedalam2nya.  Sebaiknya fokuskan satu instrumen dahulu sebelum ke instrumen yang lain.

Berikut adalah instrumen pelaburan yang baik boleh anda pilih.

 • Saham
 • Unit Amanah
 • Emas
 • Perak
 • Hartanah

Nasihat saya sebelum anda mulakan dengan instrumen pelaburan di atas, anda perlu mengenali sikap dan personaliti diri sendiri, sebab tidak semua pelaburan sesuai untuk anda. Secara jujur, tanya diri sendiri samada anda dapat tidur nyeyak pada watu malam atau tidak, bila buat pelaburan di atas.

Pelaburan emas mempunyai risiko harga turun naik terutama dalam jangka masa pendek. Dalam setahun harga emas boeh naik antara 12% hingga 25%.

Terdapat 3 jenis pelabur iaitu pelabur yang agresif, pelabur yang konservatif dan pelabur yang sederhana.

Paling penting jika anda tidak jelas tentang pelaburan berkenaan, dapatkan ilmu pelaburan dan guru secepat mungkin.

3 – Bisnes Online PG Mall

Satu lagi proses untuk membina kekayaan ialah dengan berbisnes. Tidak ada mana-mana keuntungan pelaburan yang boleh melawan untung bisnes.  Jika anda mahukan keuntungan yang lebih besar dalam emas anda harus juga jadikan emas sebagai perniagaan anda.

Ada syarikat yang memberi peluang perniagaan emas bila anda menjadi authorised dealer kepada syarikat tersebut. Sebagai dealer anda boleh ‘promote’ kepada customer anda dan mendapat insentif setiap bulan bila customer anda buat belian.

Sekarang ini, kita boleh beli apa saja barangan keperluan daripada sekecil-kecil barangan kepada sebesar-besar barangan  secara online dan banyak platform online telah tersedia seperti shopee, Lazada, Lelong, Qoo10 dan tak ketinggalan platform PG Mall. Kita juga boleh buat perbandingan harga antara satu platform dengan platform yang lain dengan mudah.

Kelebihan bisnes online ini ialah:

 • Boleh dilakukan walau di mana anda berada
 • Bebas dilakukan oleh sesiapa sahaja
 • Tidak memerlukan modal permulaan yang besar
 • Menjalankan Bisnes secara Global

Saya nampak PG Mall merupakan platform yang sangat baik kerana untuk mulakan bisnes ini tiada modal dikenakan. Anda boleh daftar percuma melalui referral link yang diberikan.  Sebagai contoh anda boleh ‘Sign-Up’ dengan klik link referral saya. KLIK SINI

Bila anda berdaftar bermakna anda adalah ejen PG Mall dan boleh memasarkan produk-produk di PG Mall kepada customer atau pelanggan anda.  Setiap kali anda dan customer anda berbelanja di PG Mall anda akan dapat ‘cashback’ atau insentif 0.5% dari total perbelanjaan anda dan Customer.

Dalam hal ini lagi ramai Customer atau Network yang anda miliki lagi besar pendapatan yang akan anda terima setiap bulan dan sekali gus boleh menjana pasif income untuk anda selagi customer anda berbelanja di PG Mall.

Bukan itu sahaja malah sebagai ejen, bila anda beli produk2 di PG Mall anda juga akan dapat CashBack 0.5% dari apa yang anda belanjakan.  Hebatkan!

Saya belum lagi jumpa platform yang sehebat ini yang dikenali sebagai konsep CosuMerchant iaitu gabungan dua perkataan Consumer (Pengguna) dan Merchant (Penjual). Gabungan ini memberi peluang keuntungan kepada kedua-dua pihak win-win situation.

Bermacam-macam produk boleh dibeli di PG Mall ini dari barangan keperluan harian, pakaian, kecantikan, kesihatan, elektronik, electrikal, perabut, alat kereta dan banyak lagi.

Semoga penerangan di atas memberi manfaat jika anda ingin dapatkan pasif income dengan bisnes tanpa modal boleh buat perjanjian atau hubungi saya nama di bawah ini. Terima kasih.

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Semoga sharing di atas bermanfaat dan harap dapat kongsikan bersama famili dan rakan2 kita dengan klik butang di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *