Apa itu Akaun Emas GAP?

Apa itu Akaun Emas (GAP) – ‘Gold Accumulation Program’

Syarikat Public Gold adalah satu-satunya Syarikat Emas yang bukan sahaja memberi pendidikan yang betul tentang Pelaburan Emas malahan mempunyai Program Tabungan Emas (GAP) untuk kita menabung emas sedikit demi sedikit.

GAP adalah singkatan dari ‘Gold Accumulation Program’ kaedah yang sangat mudah, selamat dan patuh syariah untuk kita menabung emas serendah 1 gram atau lebih setiap bulan.

1. Apakah Keistimewaan Akaun Emas GAP?

 1. Bila beli emas melalui akaun emas GAP ini bermakna emas kita disimpan serta dijamin oleh Public Gold. Tiada upah simpan dikenakan dan kita boleh menambah gram emas kita dengan pembelian seterusnya.
 2. Bila beli emas melalui akaun emas GAP, kita boleh keluarkan dalam bentuk gold bar atau dinar di mana-mana cawangan Public Gold.

1 GAP

2. Apakah Prinsip Syariah Dalam GAP?

 1. Bila beli emas dari Public Gold ini bermaksud kita memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold. Akad jual beli termeterai secara sah (Ijab dan Qabul) apabila Public Gold mula merekod pembelian gram emas ke dalam penyata atas talian (online statement) pembeli.
 2. Pemilikan sebegini adalah berdasarkan kepada pemilikan secara hukum (qabadh hukmi/constructive possession).
 3. Ketika memindahkan wang, ia hanyalah sebagai deposit keselamatan (security deposit) atau hamisy jiddiyyah.

Program Tabungan Emas (GAP) telah mendapat Sijil Patuh Syariah dan anda tak perlu rasa ragu dan was-was dengan program ini.

Cert GAP

3. Mengapa Akaun Emas GAP itu Mudah?

Bagi mereka yang sibuk dengan urusan pekerjaan, Akaun Emas (GAP) memberi banyak kemudahan untuk anda beli, simpan dan jual emas tersebut.

Ya, anda tak perlu tergesa2 ke Cawangan Public Gold untuk buat urusan jual beli.  Anda hanya perlu buat digital ‘Transfer Online’ ke Bank Akaun Public Gold bila-bila masa 24 jam 7 hari.
Setelah buat transfer, anda boleh upload ‘screenshot’ receipt tersebut (sebagai bukti pembayaran) ke website akaun emas GAP anda atau whatsapp Admin cawangan Public Gold.

4. Apakah Kelebihan Akaun Emas GAP?

 1. Tukar wang menjadi Emas pada masa itu juga 24 jam 7 hari.
 2. Simpanan dijamin 100% dengan emas fizikal.
 3. Beli Emas dengan harga yang rendah.
 4. Beli Emas secara online tanpa perlu ke cawangan Public Gold
 5. Keluarkan Emas fizikal bila2 masa Waktu Pejabat.
 6. Jual semula simpanan emas anda ke Public Gold.

5. Siapakah Yang Patut Membeli Emas Cara GAP?

Sesiapa saja boleh membeli emas di Public Gold menggunakan kaedah GAP. Tetapi biasanya kumpulan berikut akan menjadikan akaun GAP sebagai prioriti :

 1. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit sehingga tercapai gram yang diinginkan, barulah dikeluarkan emas itu.
 2. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit atau banyak tetapi ada isu keselamatan apabila menyimpan sendiri.
 3. Orang yang mahu mengalih simpanan tunai menjadi simpanan emas seperti akaun simpanan di bank.
 4. Orang yang bekerja atau menetap di luar negara. Sesekali pulang, bolehlah diambil emas yang dikumpul sekian lama di dalam akaun GAP.

*Nota Penting: Supaya akaun emas GAP anda sentiasa aktif minima 1 gram mesti ada di dalam akaun emas GAP, walaubagaimana pun 1 gram tersebut boleh dikeluarkan bila tutup akaun nanti.

Untuk keluarkan Emas Fizikal anda hanya perlu bayar Premium seperti di bawah ini:

GAP Premium Msia

 

6. Ingin Keluarkan Gold Bar atau Dinar Emas?

Setelah sampai target yang anda kehendaki, anda boleh keluarkan hasil simpanan Emas Fizikal dari akaun emas GAP. Jika anda sukakan Gold Bar, boleh keluarkan 5 gram, 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram atau bar yang lebih besar.

assorted-gold-bar

Gambar : Gold Bar 5 gm hingga 1 kg 999.9 24K

Bagi anda yang minat dengan Syiling Dinar Emas, boleh keluarkan hasil simpanan berbentuk Dinar iaitu 1/2 Dinar , 1 Dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar.
Dinar123

Gambar : 1/2 Dinar hingga 10 Dinar 999.9 24K

Kesimpulan:

Emas adalah Mata Wang sebenar yang telah digunakan Sejak Zaman Dahulu. Jelasnya 2000 tahun masihi.

Jika anda ingin mulakan Tabungan Emas hari ini dan ingin Buka Akaun emas GAP  KLIK SINI.

GAP-Button

Jika anda perlukan bimbangan Pelaburan Emas seterusnya boleh hubungi dengan WhasApp saya atau Follow Facebook klik nama saya.  Ingin ikuti Seminar Emas Percuma KLIK SINI.  Terima Kasih.

MOHD SULIMAN HAFID – PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Jika anda rasa artikel ini bermanfaat untuk keluarga dan kawan-kawan yang belum tahu cara kumpul emas melalui GAP account.  Harap dapat di ‘Share’ kepada mereka. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *