Emas Sebagai Koleksi Bernilai Tinggi

1 – Tip Ketulenan Emas.

Bagi orang biasa-biasa, yang ingin membezakan antara emas itu asli atau tulen agak sedikit rumit. Apa lagi, untuk memastikan berapakah berat gram emas, ketulenan yang di ukur dengan Karat (999-916-750 dan lain2).

Satu cara mudah supaya kita tidak tertipu dengan jual beli emas ialah, pastikan bila anda membeli emas, ada ‘Gold Certificate’ yang menyatakan berat (weight), lebar (width), panjang (length), tebal (thickness), Ketulenan (Fineness) Au 999.9 , Certified Assayer.

Di sijil tersebut disertakan juga pengeluar emas tersebut seperti (Nadir Metal Rafineri) dan sijil2 lain seperti LBMA, BORSA, DMCC.

One Gold Dinar

Untuk makluman anda, mengapa saya pilih produk2 dari Public Gold, sebabnya semua ciri2 di atas terdapat pada produk emas Public Gold.

Bermula pada 1 Oktober 2012, emas, perak dan platinum yang mempunyai gred pelaburan- IPM (ketulenan perak, emas, dan platinum masing-masing 99.9%, 99.5% dan 99%) boleh diimport atau dijual bebas cukai GST di Singapura. Tanpa GST bermakna harga emas akan lebih murah.

2 – Emas 1 Gram Sebagai Koleksi Bernilai.

Lain halnya untuk emas yang mempunyai ciri2 koleksi seperti di bawah ini:

Lunar Series 1 gram

Gambar: 1 Gram Gold Bar Lunar Series LBMA tahun 2015 – 2019

Edisi khas emas raya 2

Gambar: 1 Gram & 0.5 Gram Gold Bar LBMA Edisi Emas Raya tahun 2015 – 2019

Jika anda mempunyai bujet yang kecil dan mempunyai hobi menyimpan stamp, duit kertas, duit syiling lama, First Day Cover dan lain2.  Anda juga boleh tambahkan koleksi dengan mula beli emas serendah 1 gram yang mempunyai limited edisi.

Saya antara orang yang hobi suka menyimpan wang kertas (Notes) sejak tahun 1984.  Jangkaan saya bila sudah 30 tahun nanti nilai koleksi wang kertas tersebut akan menjadi tinggi.  Rupa-rupa nilai wang (Notes) tidaklah begitu tinggi dan masa tahun 1984 itu amat sukar sekali untuk mendapatkan bahan2 bacaan tentang emas apakah kelebihan atau Seminar2 Ilmu Emas.

Walaubagaimana pun setelah saya mengenali emas pada tahun 2012, saya menjadi celik emas dan terus jadikan emas bukan sahaja sebagai pelaburan malahan simpanan jangka masa panjang.

Bila saya perhatikan, setiap tahun Syarikat Public Gold akan mengeluarkan edisi ‘Lunar Series’ 1 gram emas dan series Emas Raya dengan ketulenan Au 999.9, LBMA certified.  Sejak itu (2015) timbul minat saya untuk beli emas edisi 1 gram sebagai koleksi.

Saya sangat percaya sebagai seorang koleksi, harga emas tersebut akan lebih mahal ditahun2 yang mendatang sebab item itu akan jadi ‘limited’ dan ‘rare’ malahan ramai yang mencarinya.

Anda boleh lihat harga emas 1 gram di website www.OneGoldDinar.com atau Klik Sini

Tahun 2020 ‘Lunar series 1 gram’ ialah ‘Rat Year’ Public Gold hanya keluarkan 10,000 pcs sahaja.  Jika anda berminat boleh hubungi saya, selagi stock masih ada ye.

1 gm Rat Year 2020

Gambar: Tema Rat Year 2020 1 gram Gold Bar 999.9 LBMA Certified.

Emas bukan sahaja sebagai instrumen pelaburan yang mudah dibeli dan menguntungkan.

Emas juga boleh dijadikan sebagai barang koleksi seni bernilai tinggi.  Supaya anda tidak menyesal di kemudian hari, lebih baik mulakan simpanan emas sekarang!

Semoga penerangan di atas memberi manfaat untuk anda yang ingin simpan emas dengan modal yang kecil dan jika anda ingin mulakan simpanan emas, boleh buat perjanjian dengan hubungi saya nama di bawah ini. Terima kasih.

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Semoga sharing di atas bermanfaat dan harap dapat kongsikan bersama famili dan rakan2 kita dengan klik butang di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *