Jadikan Emas Sebagai Dana Persaraan

1.  Emas Sebagai Dana Persaraan.

Saya percaya jika pemerintah Singapura tidak ‘mewajibkan’ mereka yang bekerja dipotong sebahagian dari gaji untuk dimasukkan ke dalam tabung simpanan CPF, bila tiba hari tua nanti (65 tahun) ramai yang tidak mempunyai cukup wang untuk persaraan mereka.

Saya masih ingat semasa zaman saya bekerja dahulu, pada tahun 1984 wang gaji akan dipotong setiap bulan sebanyak 25% untuk dimasukkan ke dalam tabung simpanan CPF.

Dari tinjauan yang dibuat Majoriti rakyat Singapura tidak mempunyai rancangan kewangan untuk bersara, takut merancang ke hadapan yang memerlukan lebih daripada apa yang mereka menganggarkan untuk bersara. Klik sini untuk bacaan artikel seterusnya.

retirement

Jika tabung simpanan CPF bertujuan untuk dana persaraan ‘Retirement Fund’ yang dibuat oleh pemerintah Singapura, sebenarnya kita juga wajib mempunyai perancangan sendiri untuk menyimpan emas sebagai dana persaraan.

Bagi yang bekerja sendiri seperti ‘Taxi Driver’, ‘Grab Driver’, e-hailing, Ajen rumah, tukang gunting dan banyak lagi amat penting sekali mereka membuat perancangan awal untuk dana persaraan ini.

Pisahkan setiap bulan sebahagian dari wang gaji atau keuntungan dari perniagaan untuk disimpan dalam bentuk emas.  Saya percaya jika kita sentiasa berdisiplin dan konsisten akhirnya simpanan aset emas akan bertambah dan dapat digunakan semasa persaraan di usia tua nanti.

Simpanlah mengikut bujet dan target anda. Mungkin boleh bermula dengan simpanan 1 gram emas setiap bulan dan kemudian tambahkan gram emas bila gaji atau pendapatan sudah stabil.

Public Gold mempunyai program yang sangat baik untuk anda simpan emas dengan membuka akaun tabungan emas GAP – Gold Accumulation Program. Saya memang sudah lama jadikan akaun emas GAP ini sebagai simpanan persaraan. Anda boleh Klik Sini untuk mengetahui apa itu Program Tabungan Emas – GAP.

Sila tonton video bawah ini sehingga selesai cara merancang dana persaraan anda.  Jika anda ingin dapat video2 Ilmu emas boleh subscribe, like dan share pada kenalan anda.

2.  Lima (5) Perkara Penting Perbezaan Akaun CPF Dengan Akaun GAP.

  1. Akaun CPF disimpan dalam bentuk wang sementara akaun GAP disimpan dalam bentuk emas.
  2. Wang CPF dipotong secara tetap sebahagian dari gaji setiap bulan oleh majikan, Akaun emas GAP – anda yang displinkan diri untuk disimpan setiap bulan secara konsisten.
  3. Untuk keluarkan wang CPF memerlukan syarat-syarat tertentu dan tidak boleh dikeluarkan sesuka hati sementara  Akaun emas GAP boleh dicairkan dan dikeluarkan bila-bila masa.
  4. Wang CPF dikeluarkan dalam bentuk wang tunai sementara Akaun emas GAP boleh dikeluarkan dalam bentuk emas fizikal (Gold Bar dan Dinar Emas)
  5. Nilai wang semakin lama semakin rendah sementara nilai emas akan meningkat dalam jangka panjang.

Semoga penerangan di atas memberi manfaat dan jika anda ingin mulakan simpanan emas sebagai dana persaraan dengan membuka akaun Tabungan Emas GAP klik sini sekarang!

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya nama di bawah ini melalui WhatsApp. Terima kasih.

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Semoga sharing di atas bermanfaat dan harap dapat kongsikan bersama famili dan rakan2 kita dengan klik butang di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *