Kemudahan Ar Rahnu Di Singapura

Apakah Ar-Rahnu?

Ar Rahnu, juga dikenali sebagai Ar Rahn, adalah pajak gadai janji Islam untuk peminjaman bercagar jangka pendek. Perkembangan Ar Rahnu menyediakan layanan pajak gadai alternatif bagi para peminjam, yang sesuai dengan prinsip Shariah.

Ar Rahnu didasarkan pada konsep-konsep Islam di bawah ini:

  1. Qardhul Hasan – Peminjam dikehendaki membayar hanya jumlah yang dipinjam
  2. Ar Rahnu dan Al-Wadi’ah – Peminjam dikehendaki meletakkan aset berharga sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman dan untuk memastikan pembayaran balik (seperti pinjaman perumahan gadai janji)
  3. Al-Ujrah – Pemberi pinjaman dibenarkan untuk mengenakan bayaran untuk menyimpan barangan yang dijaga

 

Ar-Rahnu-Pawn

Gambar : Tidak ada ‘interest’ (riba) yang dilarang dalam Islam.

Bagi warga Singapura yang ingin membuat pinjaman wang dalam jangka pendek boleh gunakan ArRahnu tanpa riba’ dan patuh shariah.

Mekanik Ar Rahnu.

Ar Rahnu yang diperkenalkan di Malaysia adalah instrumen kredit mikro yang agak baru. Hanya emas dan perhiasan yang diperbuat daripada emas boleh dicagar. Ia boleh dibuat bagi penduduk setempat dan warga asing, Muslim dan bukan Muslim, tempoh pinjaman adalah 1 hingga 6 bulan. Peminjam mempunyai pilihan sama ada untuk membayar sama ada secara lump sum atau ansuran bulanan. Secara umumnya, margin kewangan adalah dari minimum RM100 hingga 60-70% daripada nilai emas tersebut.

Sekiranya peminjam tidak dapat membayar balik pinjaman itu, kemungkinan untuk diberikan pelanjutan hingga 3 bulan. Jika peminjam masih tidak dapat membayar balik pinjaman itu, barang yang dipajak itu akan dilelong dan apa-apa lebihan kurang jumlah dan caj tertunggak akan dikembalikan kepada peminjam.

Ar Rahnu bebas daripada unsur riba dan gharar. Peminjam hanya perlu membayar prinsipal ditambah yuran upah simpan seperti yang dipersetujui dalam perjanjian semasa tarikh matang.

Di mana untuk mendapatkan kemudahan Ar Rahnu di Malaysia?
Di Malaysia, terdapat dua jenis agen yang menawarkan kemudahan Ar Rahnu:

ar-rahnu1

Di mana untuk mendapatkan kemudahan Ar Rahnu di Singapura?

Jika anda tinggal di Singapura satu-satunya kemudahan Ar-Rahnu yang anda boleh dapatkan pada masa ini ialah di alamat:

  • Blk 824 Tampines Street 81, #01-20 Singapore 520824

Ar Rahnu Singapore

Gambar : Ar Rahnu Pajak Gadai Islam Pertama di Singapura

Kelebihan Ar Rahnu

Berbanding dengan kedai pajak gadai konvensional dan pinjaman peribadi yang tidak bercagar, Ar Rahnu mempunyai kelebihan tertentu:

  1. Tidak ada ‘interest’ (riba) yang terlibat Minat (riba) dilarang dalam Islam. Yuran penyimpanan hanya seperti yang dipersetujui akan dikenakan ke atas barang yang dijanjikan.
  2. Barang-barang yang dipajak akan berada dalam keadaan yang sama seperti sebelum Apabila barang ditebus, tidak akan ada masalah seperti rantai emas yang lebih pendek atau lebih ringan, yang kadangkala boleh berlaku dengan broker pajak konvensional.
  3. Notis Lelongan Jika peminjam tidak dapat membayar hutang itu, mereka akan diberitahu tentang caj dan mengenai harga penjualan.
  4. Lebihan akan dikembalikan Jika harga jualan melebihi hutang yang tinggal.
  5. Nilai pajak gadai yang munasabah Walaupun Akta Pawnbroker 1972 tidak menetapkan nilai atau kriteria untuk menilai barang yang dicaj, seseorang masih boleh mengharapkan nilai pajak gadai yang berpatutan daripada broker pajak gadai yang dilesenkan

Kesimpulannya

Apa yang anda perlu tahu, polisi setiap Ar Rahnu berbeza-beza dan mungkin juga berubah dari masa ke semasa.  Berapa nilai emas, apa dokumen yang diperlukan, berapa banyak pinjaman yang diberikan, berapa lama tempoh pinjaman berbeza antara setiap Ar-Rahnu.

Selalunya Ar-Rahnu menerima barang kemas solid (tanpa permata), gold bar, dinar atau syiling emas.  Asalkan tulen. Namun begitu ada setengah Ar Rahnu hanya terima barang kemas sahaja.

Cara sambung pajakan Ar-Rahnu ialah sebelum habis tempoh pajakan, datang ke Ar-Rahnu dan selesaikan “Kos Upah Simpan” sahaja.  Kemudian emas itu akan dinilaikan semula mengikut harga semasa.

Jika anda ingin dapatkan info seterusnya tentang Ar Rahnu dan cara buat pajakan Islam boleh hubungi saya nama tertera di bawah.  Berminat membuat simpanan dan pelaburan emas fizikal boleh ikuti Seminar emas saya di Singapura atau follow facebook saya bawah ini .

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Saya harap maklumat ini berguna dan sila kongsi dengan warga Singapura yang sedang mencari pajak gadai Islam – Ar-Rahnu. Share butang bawah ini. Terima Kasih.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *