Kenapa Emas?

Selain Perak, Emas merupakan logam yang sangat berharga. Sejak manusia mengenali emas ia telah dijadikan sebagai simbol kekayaan, kekuasaan, kejayaan dan kecantikan.

Emas bernilai tinggi kerana:

  • Tidak boleh dibinasakan, tidak berkarat, tidak reput, tidak boleh terbakar, tidak busuk dan sentiasa bersinar cantik.
  • Emas sukar diperolehi dan boleh dipotong kepada unit yang lebih kecil tanpa menjejas nilainya.

Emas telah dijadikan sebagai alat tukar perdangangan dikenali ribuan tahun dahulu seperti dalam sejarah Mesir kuno sekitar 4000SM – 2000SM.  Dalam bentuk yang lebih ‘cangih’ wang emas dan perak diperkenalkan oleh Julius Ceasar dari Rom sekitar tahun 46SM.

Julius Ceasar memperkenalkan nisbah wang emas ialah 12:1 terhadap wang perak. Ukuran ini berlaku di Eropah selama 1250 tahun iaitu sampai tahun 1204.  Gambar di bawah sebagai bukti penemuan duit syiling Rom lama yang terdapat di tapak bekas Teater di utara Itali

wang emas
Gambar: Beratus-ratus syiling emas Rom ditemui Klik Sini untuk bacaan seterusnya

Di dunia Islam, wang emas (Dinar) dan wang perak (Dirham) juga telah digunakan sejak awal Islam baik untuk kegiatan muamalah maupun ibadah seperti zakat dan diyat sehingga berakhirnya zaman kegemilangan Khalifah Usmaniah Turki tahun 1924.

Gambar : Dinar Emas Terakhir

One Gold Dinar

Nilai emas semakin meningkat jika diukur dalam jangkamasa panjang. Nilai emas memang ada kala naik dan ada kala turun yang pasti nilai Emas lebih terjamin dalam jangkamasa panjang berbanding simpan duit di akaun bank.

Emas adalah logam berharga yang disukai oleh manusia kerana ia mampu membuatkan sesaorang yang miskin menjadi kaya.  Sesaorang yang tiada ‘property’ mampu membeli dengan emas.  Kuasa beli emas dikatakan kekal sepanjang zaman.

Semoga penerangan di atas memberi manfaat untuk anda yang ingin tahu kenapa beli dan simpan emas.

Jika anda ingin mulakan simpanan emas, boleh buat perjanjian dengan hubungi saya nama di bawah ini. Terima kasih.

MOHD SULIMAN HAFID- PG 027857
Master Dealer for Singapore
SMS/WhatsApp +65 9224 6333 (Spore) +6 016 6825 003 (M’sia)
Visit site : www.OneGoldDinar.com

Semoga sharing di atas bermanfaat dan harap dapat kongsikan bersama famili dan rakan2 kita dengan klik butang di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *